czwartek, 30 sierpnia 2018

Warsztaty kuchni polowej cz.1 ( Spotkanie w ZPO Chobrzany )




23 sierpnia na placu przy scenie za budynkiem Urzędu Gminy Samborcu oraz na terenie szkoły w  Chobrzanach w ramach  projektu „Żywa Lekcja Niepodległości”, odbyły się warsztaty kuchni polowej. Tematem spotkania była  instrukcja stworzenia kuchni polowej oraz przygotowanie posiłku na podstawie przepisów wydanych w 1924 r. w Polsce pt. „Przepisy gospodarki kuchennej w formacjach”.
- 20180828_przepis.jpg 
Bohaterem warsztatów kulinarnych był żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jakiem przyrządzony wedle staropolskiego przepisu. Uczestnicy warsztatów dokonali degustacji żuru jednogłośnie stwierdzając, że jest to  specjalność regionalnej kuchni polskiej.
- dsc_0117.jpg
Uczestnikami warsztatów byli: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich z Zajeziorza, Stowarzyszenie Miłośników Wsi Bogoria Skotnicka, Warsztat Terapii Zajęciowej w Śmiechowicach, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Chobrzanach, Stowarzyszenie Gorzyczany z Sercem dla Ludzi oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Janowic.

Projekt jest realizowany  w ramach programu Kultura Dostępna dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Zapraszamy na kolejne warsztaty 29 sierpnia !
- 20180814_stopka.jpg

Warsztaty kuchni polowej cz.1 - galeria


Warsztaty kuchni polowej cz.1
Warsztaty kuchni polowej cz.1 
Warsztaty kuchni polowej cz.1

Warsztaty kuchni polowej cz.1
Warsztaty kuchni polowej cz.1
Warsztaty kuchni polowej cz.1
Warsztaty kuchni polowej cz.1Warsztaty kuchni polowej cz.1

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękujemy za opinię ! - SPJ

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.