23 sierpnia na placu przy scenie za budynkiem Urzędu Gminy Samborcu oraz na terenie szkoły w Chobrzanach w ramach projektu „Żywa Lekcja Niepodległości”, odbyły się warsztaty kuchni polowej. Tematem spotkania była instrukcja stworzenia kuchni polowej oraz przygotowanie posiłku na podstawie przepisów wydanych w 1924 r. w Polsce pt. „Przepisy gospodarki kuchennej w formacjach”.
Bohaterem warsztatów kulinarnych był żurek z białą kiełbasą, wędzonką i jakiem przyrządzony wedle staropolskiego przepisu. Uczestnicy warsztatów dokonali degustacji żuru jednogłośnie stwierdzając, że jest to specjalność regionalnej kuchni polskiej.
Uczestnikami warsztatów byli: Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich z Zajeziorza, Stowarzyszenie Miłośników Wsi Bogoria Skotnicka, Warsztat Terapii Zajęciowej w Śmiechowicach, Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Chobrzanach, Stowarzyszenie Gorzyczany z Sercem dla Ludzi oraz Stowarzyszenie Przyjaciół Janowic.
Projekt jest realizowany w ramach programu Kultura Dostępna dofinansowanego ze środków Ministra Kultury i Dziedzictwa Narodowego pochodzących z Funduszu Promocji Kultury. Zapraszamy na kolejne warsztaty 29 sierpnia !
Warsztaty kuchni polowej cz.1 - galeria
|
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękujemy za opinię ! - SPJ
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.